Petar Paulik: Duh osječke pivarske tradicije utkan je u Prvo hrvatsko pivo!

Što ste prvo pomislili prije otvaranja ovog teksta? Ako ste pomislili na pivo i ako vam je mozak u ostatak tijela poslao ‘’pivske’’ signale – odlično. Na pravom ste mjestu.

Zastanite na trenutak prije početka čitanja sljedećih redova. Ostavite sve. Jeste li? Sada, kada ste to napravili, vrijeme je za pravu pivsku pustolovinu.

Krenimo zajedno.

Prvo vas vraćamo u povijest, naš pivski vremeplov vodi nas u daleku 1664. godinu. Grad Osijek je gotovo 140 godina pod turskom vlašću, a u to vrijeme u gradu na Dravi gradi se čuveni veliki most kojeg je spalio Nikola Zrinski s vojskom, prodrijevši do Osijeka 1664. godine. Austrijska vojska 1687. godine protjeruje Turke iz Osijeka, a potom i iz cijelog ovog područja.

Uzbudljiva povijest pokazuje nam na kratko što se ovdje događalo, a upravo u to vrijeme nastao je odlični proizvod osječkih majstora pivara – prvo hrvatsko pivo. Vrhunski majstori tada su koristili kvalitetne sastojke kako bi kreirali bogato i pitko pivo. I uspjeli su u tome. Prvi zapisi o proizvodnji piva datiraju još iz davne 1664. godine, kada je gospodin Aleksandar Bauer izučivši zanat u Njemačkoj i kada je, ne znajući ili znajući, napravio prvo hrvatsko pivo.

Upravo tome u čast, stručnjaci u Osječkoj pivovari s još većim entuzijazmom, žarom te znanjem, kreirali su pivo koje obilježava bogat okus – Prvo hrvatsko pivo. Vrhunski sastojci: svijetli i karamel slad dobiven od vrhunskih sorti jarog ječma te svjetski poznate sorte gorkog i aromatskog hmelja, uz vodu i kvasac, daju pivu bogatu i izbalansiranu sladno-hmeljnu aromu.

Kako se uopće proizvodi Prvo hrvatsko pivo? Gdje je krenula ta ideja? Naš majstor pivar Petar Paulik donosi vam priču o Prvom hrvatskom pivu i otkriva kako uživati u njemu. Uz gotovo tri desetljeća rada u pivovari, g. Paulik odlično poznaje procese proizvodnje piva, njegove mogućnosti, prepreke, ali i slatke pivske tajne.

Po čemu je PHP posebno pivo?

Moram reći da smo jedinstveni i specifični po svemu, ali bih izdvojio nekoliko stvari. Radimo bez aditiva! U nijednom procesu proizvodnje nema aditiva. Radimo kako se radilo prije 100 godina i više – dakle bez aditiva. Pitaju nas nakon toga kako se uspijevaju održati bistrina i stabilnost okusa I mirisa – rekao bih kroz besprijekoran rad, maksimalnu kontrolu, te održavanje opreme na najvišoj razini u svim dijelovima procesa proizvodnje.

Voda koja se koristi ovdje je odlična, zdenci su dubine 100 metara,a vrhunska obrada vode je također nešto što je važno istaknuti. Uvijek se držimo tradicije, ali pratimo i najvažnije trendove u proizvodnji piva.

U prvom hrvatskom pivu koristimo i karamel slad koji je vrhunske kvalitete, a spomenuti slad je upravo tu zbog bogatijeg okusa. Dvije posebne sorte hmelja također su dokaz kvalitete ovog pivskog branda. Osim toga, smeđa boca štiti bolje proizvod jer prolazi manje svjetla, a dobro znamo da to itekako može utjecati na okus i kvalitetu.

S ponosom možemo reći da je pivo nevjerojatno pitko, a kad popijete gutljaj piva osjećate taj okus duže u ustima i to je upravo ono što smo željeli. I u tome smo uspjeli.

Kako je krenula priča s PHP-om?

Priča je dakle krenula od našeg vlasnika. Sjedili smo zajedno i došla nam je ideja da krenemo s brandom Prvog hrvatskog piva, kad već imamo najstariju pivovaru u Hrvatskoj. To je bila ideja, a kako je vrijeme prolazilo odlučili smo ići u smjeru izgradnje novog branda. Želja je bila imati vrhunsko pivo koje bismo kao novi brand plasirali na tržište. Vjerujemo da su ljubitelji piva to prepoznali.

Kako je tekla proizvodnja PHP-a? Gospodin Bauer je 1664. imao prepreke, ali ih je uspio preskočiti. Na sreću svih ljubitelja piva.

Prepreka uvijek ima, ali smo ponosni da smo u našoj proizvodnji i cijelom procesu uspjeli proizvesti pivo koje uz tradiciju, ima i bogatstvo okusa. Vjerujemo da će ljubitelji piva to prepoznati i uživati u okusima Prvog hrvatskog piva.

O preprekama ne bih previše, samo ću reći da smo imali dvije, tri probe s kojima nismo bili zadovoljni, ali smo nakon toga napokon uspjeli postići upravo ono što smo htjeli. Ne bismo smjeli odavati tajne pripreme i proizvodnje, ali želimo reći da je Prvo hrvatsko pivo sladno pivo, koje je proizvedeno prema njemačkom zakonu o čistoći piva (Reinheitsgebot).

Ima i gorčine i slatkoće i išli smo u smjeru kako bi ljubitelji piva bili što zadovoljniji. Dakle, svi sastojci u PHP-u su vrhunski: slad(svijetli I karamel),hmelj (gorka I aromatska sorta), voda i kvasac.

Kvasac je s poznatog njemačkog pivarskog instituta – Weihenstephana. Riječ je o odličnom kvascu s velikom fermentacijskom aktivnosti, što u konačnici daje izbalansirani okus I miris piva.

Na sve što smo napravili smo itekako ponosni!

Koliko traje proces proizvodnje PHP-a?

Sam proces proizvodnje kreće s kuhanjem piva, a do posljednjeg dijela – punjenja, trajanje procesa je minimalno 21 dan. Proizvodne faze su:meljava slada,ukumljavanje (miješanje samljevenog slada I tople vode), cijeđenje (odvajanje krute od tekuće faze-sladovine) ,dodavanje hmelja,kuhanje sladovine,hlađenje,dodavanje kvasca,fermentacija,filtracija I na kraju punjenje u ambalažu.

Mnoge će zanimati koje su najveće preporuke prilikom skladištenja piva?

Preporučeni rok trajanja je šest mjeseci gdje mi garantiramo za okus, boju i sve parametre kvalitete koje ono ima.

Povijesni segment ovoga branda je jedinstvenost i vjernost tradiciji.

Prvo hrvatsko pivo duboko je ukorijenjeno u našoj višestoljetnoj tradiciji. Osim onoga što današnji potrošač želi, a to je pitkost, punoća okusa, skladna aroma, gaziranost i stabilna, kvalitetna pjena, ovom pivu dali smo i duh osječke pivarske tradicije. Upravo je ta tradicija bila osnovna nit vodilja dok smo promišljali o tome kakvo pivo želimo napraviti. Ono je s jedne strane dopadljivo potrošačima, a s druge ima taj pečat osječke pivarske tradicije koja nas je sve ovo vrijeme održala na tržištu.

Prvo hrvatsko pivo spoj je tradicije, kvalitete i naše inovativnosti.

I za kraj, najvažniji trenutak u procesu proizvodnje je – kušanje piva(osim laboratorijskih analiza,upravo je kontinuirana organoleptička degustacija tijekom završnih faza proizvodnje piva, garancija da će gotovi proizvod biti odlične I stalne kvalitete).


E pa taj užitak želimo podijeliti s Vama, našim dragim potrošačima.

Živjeli!

21. kolovoz 2019.