Velikim slavljem predstavljeno Prvo hrvatsko pivo

Velikim slavljem u svom sjedištu, u Vukovarskoj ulici, najstarija hrvatska pivovara, Pivovara Osijek, predstavila je u petak svoj najnoviji adut – Prvo hrvatsko pivo. Baš kao i ono napravljeno prije više od 300 godina na obalama Drave, daleke 1664., novi proizvod osječkih majstora pivara obilježavaju vrhunski sastojci: svijetli i karamel slad dobiven od vrhunskih sorti jarog ječma te svjetski poznate sorte gorkog i aromatskog hmelja, koje mu daju bogatu i izbalansiranu sladno-hmeljnu aromu.

Da su majstori pogodili, uvjerili smo se i osobno, pivo je iznimno pitko, baš pravo ljetno, ali s dovoljnom količinom gorčine da zadovolji i najizbirljivije pivopije. Uz svirku Slavonskih lola i pečenog vola, šator u kojemu se odvijala proslava bio je ispunjen pozitivnim vibracijama brojnih Osječanki i Osječana, koji su rado degustirali, a potom za Prvo hrvatsko pivo imali samo riječi hvale. U čemu je tajna, bilo je pitanje svih pitanja. Odgovor je stigao od najkompetentnije osobe, direktora proizvodnje Petra Paulika, čovjeka s 30 godina radnog staža u Pivovari Osijek.

Ovo je pivo duboko ukorijenjeno u našoj višestoljetnoj tradiciji. Osim onoga što današnji potrošač želi, a to je pitkost, punoća okusa, skladna aroma, gaziranost i stabilna, kvalitetna pjena, ovom pivu dali smo i duh osječke pivarske tradicije. Upravo je ta tradicija bila osnovna nit vodilja dok smo promišljali o tome kakvo pivo želimo napraviti. Ono je s jedne strane dopadljivo potrošačima, a s druge ima taj pečat osječke pivarske tradicije. koja nas je sve ovo vrijeme održala na tržištu – rekao nam je Paulik, otkrivši u čemu je tajna posebnosti najnovijeg proizvoda prve hrvatske pivovare.

Prvo hrvatsko pivo proizvodimo pridržavajući se njemačkog zakona o čistoći piva. Tu su, dakle, četiri ključna sastojaka: slad, voda, hmelj i kvasac. Slad je od vrhunskih sorti jarog ječma, a osim svijetlog slada koristimo i karamel-slad, koji daje određenu punoću i dodatnu aromu. Tu su i vrhunske sorte aromatskih i gorkih sorti hmelja. Tu je i kvasac, koji je bitan za fermentaciju, a uzimamo ga s najpoznatijeg instituta pivarstva u svijetu, njemačkog Weihenstephana – zaključio je Paulik. 

I.A./G.S.

Foto: Tomislav Šilovinac

18. lipanj 2019.